søndag 8. juli 2012

Suzanne Collins: Mockingjay

Dette er tredje og siste bok i  The Hunger Games serien av Suzanne Collins. De to første bøkene i denne serien har allerede blitt anmeldt her, så fant ut at da måtte jeg jo også anmelde den siste i serien.

Ettersom denne anmeldelsen kan inneholde spoilers for hele denne serien, så har jeg valgt å skjule den. Det vil si at hvis du leser mer risikerer du å få vite ting som allerede har skjedd i de to første bøkene. 

PS: Der er spoilers om slutten i kommentarene, så ikke les de hvis ikke du vil bli spoilet. De er merket såklart, men alikevel, vær forsiktig ;) Katniss Everdeen has survived the Hunger Games twice. But she's still not safe. A revolution is ufolding, and everyone, it seems, has a hand in the carefully laid plans - everyone except Katniss. 

And yet she must play the most vital part in the final battle. Katniss must become their Mockingjay - the symbol of rebellion - no matter what the personal cost

Tredje bok begynner rett på der hvor bok nummer to sluttet. Katniss er blitt reddet fra Hunger Games stadion av rebellene fra Distrikt 13, men Peeta ble tatt til fange av presidentens menn. Nå befinner Katniss seg hos rebellene fra distriktet ingen viste at hadde overlevd, og igjen vil de øvre makter bruke henne, her i form av revolusjonens store håp og symbol, the Mockingjay. 


Jeg vil ikke si noe stort mer enn dette, da det vil være å gi for mye av handlingen i boken. Som de to første er den grei og lese, selv om jeg nå fant at jeg til tider ble en smule mer irritert over å være inne i hodet til hovedpersonen enn jeg har vært i de to andre bøkene. Men da var det nok det at jeg befant meg sånn inne i handlingen at jeg ikke var enig med hovedpersonens tanker og meninger. 

Handlingen er rask og full av spenning, og man viste aldri helt hva som kom til å skje. Noe var forutsigbart, mens andre ting ser man ikke komme. Som de to andre bøkene blir man dradd inn i handlingen, og det er til tider vanskelig å legge boken fra seg.  


Det eneste jeg ikke likte var slutten. Jeg følte at der gikk ting for forst igjen, og til tider var det forvirrende å se ting fra kun hovedpersonens synspunkt, og det ble også veldig rotete på slutten. Og ikke minst, det var for fort. Kanskje er det det av jeg ikke likte avslutningen, og synes deler av det var altfor forutsigbar, og ikke mist, out of character, for å si det på godt norsk. 


Serien som helhet er ganske så bra. Det er bøker man ikke klarer å legge fra seg, bøker man ikke vil legge fra seg, og bøker så gjør at man har lyst til å lese mer. Og selv om jeg personlig ikke helt likte slutten på siste boken, så betyr ikke det at jeg ikke synes hele serien er ufattelig bra. Så selv om siste boken bare ble tre stjerner for meg, hvor slutten er det som trekker ned, så er hele serien i sin helhet en klar fire stjerners affære!

6 kommentarer:

 1. Jeg må innrømme jeg elske-hater slutten på den serien. Enig i kaoset. Deler av handlingen føler jeg kun er der for å trekke inn action-elementet vi har hatt i de tidligere bøkene. Men den delen av slutten som jeg hater mest (SPOILER ALERT: den aller siste eksplosjonen /SPOILER ALERT) er også det som jeg mener virkelig gjør de seriene.

  Men Collins skal ikke få på seg at hun skriver lett ungdomslitteratur. Jeg satt ihvertfall igjen med mange tanker jeg ikke pleier å få etter å ha lest YA bøker, om hvilken side av en krig som faktisk har rett og ikke, og hvor langt mange er villige til å gå... Det reddet seriens siste bok for meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. SPOILER ALERT SPOILER ALERT SPOILER ALERT!!!!!!!
   ---------------------------------
   Jeg er enig med den angående den siste eksplosjonen, jeg hater den, men den gjorde virkelig boken. For meg er problemet det som skjer etterpå.. Da er det for rotete skrevet (det er nettopp sånne situasjoner første person blir så feil, for det er vanskelig å skrive om personer som sliter mentalt når man er inne i hodet på nettopp den personen!) og det hele gir meg litt avsmak. Likte heller ikke slutten, men det kan ha noe av at jeg ikke likte hvordan Gale ble skrevet mot slutten, og Peeta var bedre da han var en smule gal ;)

   Hovedgrunnen til de tre stjernene er at boken mangler skikkelig slutt. Når det er siste bok av en serie, så er det for brått. Det ble for rotete, rett og slett. Jeg elsker denne serien, men den burde vært circa 30-50 sider lenge. Da hadde man kunne nøstet ting litt bedre, forklart litt mer, og så kanskje jeg ikke hadde følt at det hele er noe som er skrevet siste dag av NaNo og ingen hadde tid til å redigere siden den skulle utgis første november.

   Slett
  2. ENDA MER SPOILER ALERT!!!

   Skjønner problemet, og er forsåvidt enig. Skulle gjerne like å få en litt bedre oversikt over hva som skjedde med hvem helt på slutten, og du vet vel allerede min stilling på epiloger. Spesielt når de egentlig kunne summes opp i "then they all had kidz, lolz!" (se også: Harry Potter).

   Reunion / feiring / faktisk rettssak hadde alle vært bedre enn den slutten det ble. Også fordi jeg sliter med å tro på at hun ville sluppet unna med det hun gjorde uten så mye som en bitteliten protest fra noen som helst. Uansett hvor fokka et menneske er, blir man holdt til ansvar for handlingene sine. Formidlende omstendigheter betyr ikke at man slipper unna mord utenfor krig uten straff.

   Slett
  3. FREMDELES SPOILER ALERT!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   -----------------------------------------
   Slutten er rett og slett ikke bra. Er typisk slutt som er skrevet uten nok revisjoner, og hvor man har vært mer interessert i at det skal ende med både ULTIMATE PLOT TWIST og HAPPY FREAKING ENDING...

   Hvis nå Katiss så absolutt skulle ta livet av president Coin, hvorfor ikke gi henne flere piler (ville ikke reagert hvis hun fikk mer enn en liksom), ha henne skyte Snow, så Coin, og så blir hun drept på stedet selv. The END! Og det hadde vært en slutt jeg kunne likt. Ikke noe happy ending skvip som ikke passer med noe annet som er skrevet i bøkene, ever. ;)

   Slett
 2. SPOILER ALERT, APPARENTLY!

  Har et elsk/hat forhold til siste boka eg og. Samtidig som eksplosjonen som drepte Prim fikk meg til å gå all "WHAT DA FAKK? NEI! NEEEI, IKKJE PRIM!!!", så føler eg at noen av de andre karakterene sine dødsfall var litt vel bare glossa over i en bisetning *host* Finnick *host.

  Snow/Coin - plottwisten var genial, og eg såg seriøst ikkje den komme! Samtidig følte eg at Katniss burde hatt en litt meir aktiv rolle i rettsaken, i stedet for å bare sitte i isolat og ha Haymitch fortelle oss i fire setninga om ka som har skjedd de to siste vekene.

  Alt i alt virka det som om Collins bare ikkje orka meir eller hadde dårlig tid, følte at ho skreiv bare for å bli ferdig. Slutten var vel kanskje ikkje heilt kosher, men siden ho endte opp med Peeta (Team Peeta!), velger eg å late som om det ikkje plage meg så mykje.

  Og eg trur at grunnen til at ho ikkje fikk fleire piler var fordi de rekna med ho traff på første (noke ho forsåvidt gjor, bare 'feil' person).

  Og ka epilog i Harry Potter er det du snakker om, Eli? DET FINNES INGEN EPILOG! YOU. SAW. NOTHING!

  SvarSlett
  Svar
  1. LOOK, NO SPOILER ALERT.....

   JK JK!! LOL!! STILL WITH THE SPOILING!

   Finnick var jo omtrent en bisetning... Så vidt! Personlig var jeg ikke Team noe som helst, men følte at Katniss passet mye bedre med Gale. Og det at Peeta velger å bli i nærheten av henne, trass det at han når som helst kan klikke og ta livet av henne, det passer liksom ikke helt med en som elsker henne over alt på denne jord.. Den Peeta som var hodestups forelsket (altså bok 1 &2 Peeta) ville sørget for at han aldri ville kunne komme i en situasjon hvor noe sånt kunne skje.

   Jeg velger å tro at det var så mye hype og tidspress at Collins ble tvunget til å gi ut lenge før hun burde, og sikkert måtte kutte mye mer enn hun burde også. Mye som mangler her. Og enda mer som skurrer og som noen burde tatt fatt i lenge før utgivelse.

   Slett