torsdag 26. januar 2012

Jordan Summers: Red

[Baksidetekst]
Gina Santiago is a member of an elite tactical team in charge of protecting the world. She’s devoted her life to apprehending the most heinous criminals that prey on society—and now she’s after the worst one yet. 

On her own, with no backup, the trail takes her to a dusty, tight-knit town on the fringes of society, where everyone’s a suspect. Even the sexy sheriff, Morgan Hunter, isn’t telling her everything. Gina knows he’s trouble, but she’s inexorably drawn to him. 

The closer Gina comes to finding out the secret of this sleepy little town and its big bad sheriff; the closer she comes to catching the predator, the more scared she gets—because she’s beginning to realize that she has a secret too. A secret that will change Gina’s life… and make her the killer’s prey.


Jeg føler jeg bør begynne med å si en ting. Denne sjangeren er ikke helt min greie. Jeg har lest litt i den før, men da av den mer barnevennlige sorten (tenk Twilight..). Plottet i seg selv, og da mener jeg alt som ikke hadde noe med øyeblikkelig tiltrekning, sexy mannfolk, åletrange klær og alt det der å gjøre, plottet, det var ganske interesant. Summers har bygget opp en verden jeg skulle ønske vi fikk vite mer om, og at det gjerne ble skrevet noe som ikke hadde de romantiske aspektene av denne sjangeren.

Selvfølgelig, for å komme til denne informasjonen om en død verden av ørkener og stater isteden for land, hvor kriminalitet slik man kjenner den i dag er nesten ikke eksisterende, må man gjennom en god del romantisk piss (beklager ordbruken). Og det er hvis man kommer igjennom det første kapittelet i det hele tatt. Jeg slet, men hadde satt men inn i hodet at jeg skulle gi boken en sjanse.

Hvis paranormale romanser er noe man liker, så vil jeg nok tro at dette kan være en ganske god bok, og begynnelsen på en spennende og interessant serie. Men hvis det ikke er helt ens greie, så er det nok best å bare holde seg unna. For så god er den ikke..

Stjerner: 2/5

torsdag 19. januar 2012

Mark Henry: Happy Hour of the Damned


Mine damer og herrer, må jeg få presentere den dårligste boken jeg har lest på svært, svært lenge. Jeg kommer bare til å snakke om det første kapittelet i denne bokanmeldelsen, da det var så langt jeg kom.

Det som irriterer meg mest er at jeg var innstilt på å like denne boka.

"Seattle. One minute you're drinking a vanilla breve, the next, some creepy old dude is breathing on you, turning you into a zombie. And that's just for starters. Now, the recently deceased Amanda Feral is trying to make her way through Seattle's undead scene with style while satisfying her craving for human flesh (Don't judge. And no, not like chicken.)"

What's not to love?

La meg begynne med persongalleriet... Noensinne ønsket å lese en fantasy-bok om jentene i Sex og Singelliv? Ikke? Sikker? For det er det du får.

Første kapittel brukes til å beskrive sminker, stiletthæler, stoler, bord, veggpynt og sosialt hierarki på den lokale nattklubben i uutholdelig detalj. Hovedpersonens Amandas sminke, klær, og sko, venninnens sminke, klær, og sko. For å ikke nevne at (hipp hurra!) forfatteren gir deg Amandas homo vampyr-bestevenn med perfekt hår og nydelig blank, hvit, glatt hud, også med perfekte klær og sko. Jeg leste aldri langt nok til å se om jeg har rett, men jeg tipper han er en jævel på interiørdesign også.

Jeg kommer ikke til å kritisere plottet i denne boka. Mest fordi jeg aldri leste langt nok til å finne det. I løpet av det første kapittelet skjer én ting: Amanda får en melding på mobilen.

Hjelp, jeg dør. Gurgle.

Melding slutt.

Hovedpersonen og hennes venner drar naturligvis til leiligheten meldingen ble sendt fra, og en stakkars leser får ett håp om at plottet faktisk skal starte (tre sider fra slutten på første kapittel). Men nei, vi er tilbake til de evinnelige beskrivelsene som kjennetegner første kapittel i denne boka. Alt må beskrives: Tapeten, inkludert en lengre beskrivelse om hvor eksklusiv, dyr og eksklusiv den er, stiletthæler på gulvet, blodpøl, det utrolig stilige teppet de hadde kjøpt tidligere på et Marokkansk marked, den utrolig kule kjolen som en eller annen superkjent designer hadde spesiallaget for henne.

Og la oss ikke glemme negllakken hun hadde latt stå ute på bordet i gangen! For hva kan vel være viktigere enn negllakk? Blodet? Lille venn, ikke tull. Vi skal snakke om negllakk!

Jeg får inntrykket av at forfatteren kjenner kvinner som bryr seg mer om sminke og designerklær enn jeg gjør. Hvorfor han bestemmer seg for å skrive en fantasybok til dem forstår jeg ærlig talt ikke. Spesielt ikke hvorfor han gjorde hovedpersonen til en zombie, da den typen kvinner sikkert ville foretrukket en vampyr (det er så mye mer stuerent i disse dager).

Ikke at det at hovedpersonen er en zombie har noe som helst å si. Den eneste gangen hennes situasjon på noen måte er relevant er da hun på starten av kapittelet bestiller en alkoholfri drink. For Zombier kan ikke drikke vodka.

Det er så man kunne dåne!

søndag 15. januar 2012

Kat Richardson: Greywalker-serien (1-6)

Kat Richardson sin Greywalker-serie har så langt kommet med 6 bøker (Greywalker, Poltergeist, Underground, Vanished, Labyrinth og Downpour). Jeg har valgt å skrive omtale av hele serien under ett, i stedet for om hver bok separat.

Greywalker (Greywalker, #1)Harper Blaine er privatdetektiv. En helt vanlig en, som utfører diverse oppdrag for diverse kunder. En dag holder hun på med en sak der en mildt sagt ufordragelig mann har svindlet sin ekskone og datter, og etter en konfrontasjon med denne mannen i en heis ender hun opp død. I to minutter.

Når hun senere våkner på sykehuset er ikke alt som før. Hun ser skygger. Skikkelser som ikke er der. Steder som ikke er der, eller som eksisterte for lenge siden. Redd for at hun har blitt gal finner hun til slutt ut at hun har blitt en Greywalker. En Greywalker kan ferdes både i den «virkelige» verden og i the Grey, den parallelle verdenen gjenferdene etter de døde befinner seg i. Hun vil helst ikke ha noe med the Grey å gjøre, men hva gjør man når man ikke har nok kontroll til å holde seg unna? Og hva gjør man når de døde oppsøker deg?
Når en ung mann forsvinner blir Harper tvunget til å innse at det ikke bare finnes gjenferd, men også de som lever i begge verdener samtidig – vampyrene. 

Utover serien må Harper lære seg å takle de nye, uvante kreftene sine, og hun må lære seg å bruke dem for å oppklare saker, ikke bare for å fungere selv. Men det er ikke lett. For hvordan forklarer man til politiet at en mann ble drept av et poltergeist, eller at den blodløse foten funnet på jernbanesporet ble drept av et monster fra de lokale indianernes mytologi? Hvordan får man et forhold til å fungere når man har et slikt yrke? 

--

Bøker om «overnaturlige» detektiver og mysterier er i vinden for tiden. Jeg, som elsker både krim og fantasy, er veldig glad for det. Når det er sagt har jeg vært litt småskeptisk til de som tar det veldig bokstavelig – om ikke annet fordi det føles litt som et imitasjonsforsøk av Dresden Files av Jim Butcher.

Men Greywalker-bøkene føles ikke som noen etterligning, selv om de har mange av de elementene jeg elsker ved Dresden Files. Richardson er ikke redd for å gi hovedpersonen juling, og jeg liker det at hver bok ikke begynner på ny frisk. For hver bok blir Harper stadig bedre til å takle the Grey, men hun blir også mer preget av jobben sin, og det blir også forholdet hennes til menneskene rundt seg. Rent fysisk holder hun i Underground på å trene seg opp igjen etter skadene hun fikk i Poltergeist, mens hun og Will prøver desperat å få forholdet til å fungere, noe som bare går en liten stund. Senere begynner Ben og Mara, tidligere noen av hennes beste venner, å skjønne at det ikke alltid er trygt å være nær Harper, fordi farlige situasjoner oppstår, og de reagerer på dette på en forståelig måte.

For de som måtte reagere på at det finnes vampyrer kalt Alice og Edward i Greywalker-serien vil jeg påpeke at de ikke har noen fellestrekk med Twilight-seriens vampyrer, og at første bok de figurerte i kom ut omtrent samtidig med den første Twilight-boken. Selv om vampyrene i Greywalker ikke er helt som Dracula er de mye nærmere den tradisjonelle litterære vampyren enn en del andre bøker nå for tiden, og de er ikke gode. Men de er heller ikke fullkomment onde, ikke nødvendigvis, og av og til må Harper samarbeide med dem. Jeg liker godt at dette dilemmaet er behandlet som det dilemmaet det ville vært, og at Harper ikke tar lett på det.

Skal jeg si noe negativt må det være at de «romantiske» delene av spesielt den første boken virker litt klønete skrevet. Samtalene virker litt tvungne, litt unaturlige, og jeg får meg ikke helt til å tro på det. På den andre siden er de andre delene veldig godt skrevet. 

Jeg liker også at bøkene trekker frem en del fra indianernes mytologi og folklore, som noen av monstrene man møter, men også menneskene og trossystemet. Jeg liker at man merker at de foregår i Nord-Amerika, at de er forankret ikke bare i den hvite delen av samfunnet men de delene som har vært der før. 

Man merker ellers en tydelig utvikling i bøkene, ikke bare handlingsmessig men kvalitets- og spenningsmessig. Det blir mindre og mindre av de litt halvkunstige dialogene, og bøkene blir stadig mer spennende. Den siste boken, Downpour, klarte jeg overhodet ikke å legge fra meg, og til tider var den direkte creepy – men ikke på en direkte, kvalmende måte, bare at man føler det ligger et eller annet farlig og syder under overflaten.
Jeg skulle gjerne ha trukket frem flere negative ting. Men de tingene jeg typisk kritiserer, som karakterene, plottet og så videre, kommer seg utover i boken. Til tider er noen av personene litt stereotypiske, men de aller fleste føles utrolig virkelige. Richardson har ikke vært redd for at det å gjøre dem litt quirky eller eksentriske skal få dem til å virke mindre virkelige – virkelige mennesker er ofte merkelige. Synes jeg, da. Og det blir sjelden for mye. Plottet har Richardson kontroll på, selv om jeg personlig syntes Poltergeist ikke var så engasjerende som den burde være. Og selv om det er en type bok som ofte er plottsentrert bryr man seg om karakterene.

Dette er en av seriene jeg er aller mest glad for at jeg plukket opp i fjor, og forfatteren er høyt oppe på listen min over forfattere jeg skal følge nøye med på. Jeg har gitt den 4 av 5 stjerner - de første bøkene trekker litt ned på måten ting er skrevet på, men de siste er geniale.

mandag 9. januar 2012

Carrie Vaughn: Kitty and the Midnight Hour

[Baksidetekst] Kitty Norville is a midnight-shift DJ for a Denver radio station - and she also happens to be a werewolf. One night, sick of the usual lame song requests, she accidentally starts 'The Midnight Hour', a late-night advice show for the supernaturally disadvantaged. Almost immediately she's deluged by calls from desperate vampires, werewolves and witches from all across the country, wanting to share their woes and ask her advice.

Kitty's new show is a raging success, but it's Kitty herself who could use some help, not least because her monthly change is a deep and dark secret to all but a very special few.

And when she finds one very sexy werewolf-hunter on her tail, not to mention a few homicidal undead, she realises she may just may have bitten off more than she can chew...


Er skrevet i første person, noe som ikke akkurat er min favoritt. Mest fordi jeg ikke akkurat har lest en horde med fantastiske bøker skrevet i den. Og når deler er i tredje person i tillegg, og da dårlig skrevet i tredje person på en slik måte at man faktisk savner første person, så er det ikke oppskriften på en sykt bra bok for å si det sånn.

Men misforstå meg rett nå, jeg sier ikke boken er elendig. Til tider hadde jeg problemer med skrivestil og andre tekniske aspekter med boken, for å si det sånn. Men storyen den fortalte var fengende og bra synes jeg. Til tider noe forutsigbar og lite orginal, men ikke på en slik måte at det var forstyrrende.

Til syvende og sist er det en god bok hvis man er ute etter noe å bruke en ettermiddag på når man ikke føler for å tenke eller noe som kan forestille tenking. Den er lettlest, og har en story som er fengende og bra, og som man faktisk vil vite hvordan ender. Og så får man bare leve med alt det andre. For et par timer skulle det ikke være noe problem.

Stjerner: 3/5